Експерт прогнозира: Скок на горивата до над 3лв. Когато се ограничи

...
Експерт прогнозира: Скок на горивата до над 3лв. Когато се ограничи
Коментари Харесай

Скок на горивата до над 3лв.

Експерт предвижда: Скок на горивата до над 3лв. Когато се ограничи преработката на нефт и спре вноса на съветски подобен през март окончателно, цената на дизела и бензина ще се усили и ще стигне до междинните европейски равнища – към 1,60 евро – 3-3,20 лв..

Това разяснява пред Радио „ Фокус “ енергийният специалист Явор Куюмджиев.

Въпреки че няма логичност да се стигне до пагубни сюжети,

той въпреки всичко предизвести, че страната няма принадлежности, с които да повлияе на стресови обстановки на пазара.
„ Чисто по закон и теоретично,
страната би трябвало да разполага със ресурси за три месеца ползване на главните типове горива, които би трябвало да се ръководят от Държавна организация “Държавен запас “,

само че това е единствено на хартия, тъй като страната няма хранилища, в които да ги държи тези горива.

Обикновено се заплаща на митнически хранилища да ги съхраняват,

тъй като в България складовете нямат задоволително потенциал “, означи специалистът и добави, че в случай че се наложи да бъдат изтеглени запасите от “Държавния запас “, следва да забележим дали в действителност са там и напомни случаи от предишното.

„ В предишното имаше случаи, в които при инспекции на наличните горива, се оказа, че не е тъкмо такава обстановката, в смисъл – няма ги. Да се надяваме, че сега не е по този начин. Но даже и да са цялостни складовете, това е за три месеца. Ако стане по-голяма дълга рецесия, няма решение “, изясни той.

Според Куюмджиев по-голям е рискът, в случай че бъде лимитирана активността на рафинерията, защото може да спадне размерът на създаденото и обработено гориво в 2024 година. „ По този метод да понижат приходите в хазната през 2024 година Но това е резултат на дейностите, които се подхващат против рафинерията “, сподели специалистът.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР